Shop for high-quality watch replica Rolex diamond watches for men and women from Diamond Source NYC.

Šta su gole torte i otkud ovaj šaljivi naziv?

30.10.2019  |  Komentari: 0

Torte su bez dileme najvažniji detalj svakog slavlja. Bez torte ne može da prođe nijedan rođendan, venčanje ili proslava rođenja deteta. Kao centar pažnje svake žurke, odnosno proslave, torta mora zadovoljiti kriterijume koji se tiču ukusa i ukrašavanja. Dakle, ukus i dekoracija torte su podjednako važni. Stoga je jasno zašto je ceo svet ljubitelja torti s nevericom posmatrao novi trend kada se pojavio pod imenom gola torta.

 

Šta je gola torta?

 

Ovaj izraz opisuje tortu koja je ili apsolutno gola ili skoro pa gola sa spoljašnje strane, što znači da se vide kore i fil, u većoj ili manjoj meri. Ono što smo do sada uvek skrivali šlagom, fondanom, pavlakom, šećernim tablama sada je vidljivo. Da, čuli ste dobro, torta koja preko kora i ostalog “unutrašnjeg” sadržaja nema šlaga, fondana ili bilo kog drugog preliva, koja je praktično gola. Otuda i naziv.

 

Možda zvuči smešno, ali ukoliko ne znate kako bi takva torta izgledala samo zamislite zlatni ili braon sunđer na vašem postolju za tortu, e tako izgleda gola torta. Ali, nemojte nikako da se brinite, jer izgled torte, ni u kom slučaju ne utiče na ukus torte, torta je i dalje može biti izvrsnog ukusa, sa šlagom ili bez njega. Šta više, izgled gole torte je vrlo interesantan i čudnovat, a može biti ukrašena na najrazličitije načine kao i svaka druga torta. Mogu se stavljati dekorativni cvetovi, ukrasne perlice i drugi jestivi i nejestivi ukrasi, što sve zavisi od afiniteta ljudi.

 

Iako zapravo deluje da tu nema posla, gole torte dozvoljavaju poslastičarima da puste mašti na volju. Čak je možda teže napraviti golu tortu od tradicionalne torte, jer ukoliko nešto pogrešite neće biti preliva ili šlaga koji će te nepravilnosti da sakrije. Isto tako mora se voditi računa o tome koliko je torta sočna, pošto nema šlaga, torta se može brzo osušiti i biti nejestiva.
Tako da golu tortu morate uvek praviti po receptu i biće potrebno više vremena da se ispraksujete kako biste kasnije bez greške mogli da pravite ove torte ne oslanjajući se na recepte, a sa namirnicama koje imate u kući. Naravno, uvek ovaj posao možete prepustiti proesionalcima i samo izabrati ukrase koji će je krasiti.

 

Gole torte su izrazito popularne na zapadu, naročito među holivudskim zvezdama koji su uvek u koraku sa najmodernijim tekovinama. Tako je i, donedavno holivudski par, Bred Pit i Anđelina Džoli predstavio ovu tortu široj publici i učinio je planetarno popularnom.

 

Gole torte kod nas

 

U Srbiji gole torte tek sada počinju da privlače pažnju. I dalje je svakako najpopularnije ono tradicionalno ukrašavanje, sa šlagom ili fondanom. Međutim, sve češće gole torte počinju da se sreću na raznim poslavama, najčešće na rođendanima, a posebno na proslavama 18. rođendana. Na svadbama ih još uvek retko viđamo. Izgleda da će morati da prođe još malo vremena da i gole torte postanu prvi izbor mladenaca prilikom biranja svadbene torte.

 

Bilo kako bilo, gole torte su vrlo interesantan trend. Mogu biti vrlo elegantne i svečane, pa tako prikladne za sve događaje, pa i one najsvečanije, kao što je svadba. Treba ići u korak sa vremenom i probati nešto novo i drugačije. 

Komentari (0)