Shop for high-quality watch replica Rolex diamond watches for men and women from Diamond Source NYC.
Rodjendanske torte kao simbol deljenja radosti

Rođendanske torte kao simbol deljenja radosti

25.08.2014  |  Komentari: 0

Znate onaj trenutak na proslavi rođendana kada se svi okupe i utišaju iščekujući glavnu zvezdu? Naravno, radi se o rođendanskoj torti bez koje se ni jedna ozbiljnija proslava, pogotovu proslava dečijih rođendana ne može ni zamisliti. Rođendanska torta, ustvari je centralna tema i simbol ceremonije jer predstavlja počast za slavljenika, ali i dar okupljenim gostima. Sečenje i deljenje rođendanske torte reprezentuje deljenje radosti i zajedništvo. Ovaj običaj, započet i rasprostranjen u Zapadnoj Evropi sredinom 19. veka vodi poreklo iz Starog Rima gde su torte izrađivane kao jednostavne okrugle lepinje od brašna sa orasima ili lešnicima koje su zaslađivane medom i bile posluživane na posebnim rođendanskim slavljima. Takva poslastica bila je uobičajeni deo proslave venčanja u Staroj Grčkoj. U 15. veku pekare u Nemačkoj počele su da prave torte koje su se sastojale samo od jednog sloja, a poručivale su ih određene mušterije za rođendane. Tako su rođene moderne rođendanske torte. rođendanske torte

 

Dečije rođendanske torte

 

Rođendani su nešto veoma važno u životu jednog deteta i oni se pamte dugo. Rođendanska torta, tj. njen izgled, izraz je detinjih želja i ličnih interesovanja i zato čak i kad one roditeljima izgledaju smešno, vrlo je važno ispoštovati želju slavljenika na njegov dan i ne nametati mu ono što roditeljima možda izgleda kao «lepše i bolje». Zato planiranje dečije rođendanske zabave treba da započne vašim pitanjem mališanu kakvu bi tortu želeo da ima. I ne brinite, u dečijoj mašti je sve neobičnije i veće, a ako izradu rođendanske torte prepustite profesionalcima koji imaju iskustva sa stvaranjem bajkolikih prizora na kraju će mali slavljenik biti zadivljen i zadovoljan. U slučaju da vaš mališan ne može da se odluči kakvu tortu želi, a vi ste radi da ga iznenadite, trenutno su u modi rođendanske torte na sprat različitih boja, zatim torte sa likovima omiljenih junaka iz crtanih filmova ili popularnih igračaka. Devojčice uglavnom biraju lik simpatične Helo Kiti, ili vila Winks, dok je malim dečacima zanimljiv Nodi, Spajdermen ili pak likovi iz Diznijevog crtanog filma « Cars » kao i likovi iz Angry Birds. Mnogi dečaci sanjaju tortru u bojama i sa amblemom omiljenog kluba ili sa motivima sporta koji obožavaju. Hit su i zanimljive rođendanske torte načinjene isključivo od mafina ili u kombinaciji sa kolačima ili mafinima.
Kada se konačno združenim snagama odlučite za izgled vaše rođendanske torte, sledeća važna stvar je da pogodite ukus koji mali slavljenik voli, jer tu važi isto pravilo kao i za izgled. Na svoj rođendan slavljenik mora imati rođendansku tortu u kojoj će uživati. Takođe, kada odlučujete o sastavu rođendanske torte dobro je da obratite pažnju i na potrebe gostiju, u slučaju da već znate da neko od njih ima alergije ili netoleranciju na određene namirnice poput mleka, jaja ili glutena koji se nalazi u pšenici. Danas je moguće napraviti razne rođendanske torte sa zamenama za ove neophodne sastojke, a bez ikakvih posledica po kvalitet ukusa.


Ukus torte zavisi od sastava filova koji će se u njoj naći i oni se mogu kombinovati na bezbroj načina. Iako ukus rođendanske torte, kako smo naveli treba da prati želju slavljenika i određene potrebe gostiju, ipak postoje određena pravila kojih bi bilo dobro da se pridržavate. Nije preporučljivo da se u sastavu jedne rodjendanske torte nađu podjednako fil sa koštunjavim voćem i kremovi sa jagodičastim voćem. Umesto toga, opredelite se za jednu od ove dve vrste fila, a onda u odnosu na tu notu ukusa birajte ostale filove i kore.


Po pravilu, filovi i kore sa čokoladom najbolje se uklapaju u rodjendanske torte čiji je primarni ukus fil sa orasima, lešnicima ili bademima, mada ih možete kombinovati i sa drugim voćnim kremovima po svom ukusu. Voćni filovi odlično idu sa piškotama i takve rodjendanske torte su naročito pogodne za vrele letnje dane.
Kada planirate veličinu rođendanske torte potrebno je da uzmete u obzir broj gostiju. Po pravilu, parče voćne torte koje se servira za jednu osobu trebalo bi da iznosi 120 grama, dok za čokoladne i ostale torte ta količina je 100 grama. Ovako možete izračunati težinu vaše rođendanske torte.

 

Fondan masa

 

Ukrašavanje jedne rođendanske torte je, kao što smo videli stvar odluke slavljenika i mašte i tu nema granica. Ipak, iako vašem detetu nabavljate rođendansku tortu iz poslastičarnice uvek se možete odlučiti i da je sami dodatno ukrasite brzo i lako, stvarajući tako čaroliju domaćeg mešenja rođendanske torte. Fondan ili ticino masa je poslastičarska smesa nalik plastelinu, veoma popularna u poslednje vreme kada je ukrašavanje rođendanske torte u pitanju. Služi kao glazura torti koja izgleda veoma elegantno i lepo, a od fondan mase možete i napraviti gotovo sve što zamislite. Fondan masu možete kupiti gotovu ili je sami napraviti, a raznobojni “plastelin” dobija se mešanjem fondana sa prehrambenim bojama. Priprema se jednostavno, prvo se rastvori želatin u vodi uz dodavanje fruktoznog sirupa ili fruktoze u prahu dok se ne dobije gust sirup, a potom se u tako pripremljenu masu doda glicerin. Ceo proces se obavlja uz neprestano mešanje. Kada se masa sjedini, postepeno dodajte prah šećer i obrađujte rukom sve dok se ne dobije fondan koji nije lepljiv.
Vaš mali slavljenik vam dalje može pomoći u izradi figurica koje će ukrasiti njegovu tortu.

 

Dekoracija nejestivim ukrasima

 

Trend dekorisanja torti nejestivim detaljima poput ukrasnih traka, perli, raznog nakita, pa i perija ili cveća odavno je stigao i kod nas. Iako se ovakva dekoracija uglavnom sreće kod svadbenih torti, nije retkost da se traži i za rođendanske torte. Obično ih naručuju roditelji za devojčice ili još češće za svoje ćerke tinejdžerke koje žele neku otmenu i lepo ukrašenu tortu. Ukoliko se odlučite za dekoraciju rođendanske torte svežim cvećem potrebno je da se prvo posavetujete sa cvećarom oko vrste cveća koje je najbolje za dekoraciju, a potom iznesete svoje želje poslastičaru koji će potom raditi u dogovoru sa cvećarom. Poneko cveće nije pogodno za kombinovanje sa jestivim proizvodima jer ima toksične supstance ili brzo menja teksturu i boju. Svakako, svo cveće, trake, perle ili plastične ukrase neophodno je ukloniti pre započinjanja sečenja rođendanske torte da se ne bi slučajno desilo da komadić tkanine ili perle upadne u tortu. Za svaki slučaj, posle uklanjanja ukrasa pogledajte da nije zaostao neki delić.


Na kraju, kada se svo planiranje, osmišljavanje i dekorisanje završi preostaje vam jedino da ponosno iznesete rođendansku tortu pred slavljenika i goste i podelite radost. 

 

Komentari (0)