Poslastičarska umetnost: 7 hit trendova u izradi svadbene torte

16.11.2015  |  Komentari: 0

Izgled svadbene torte konstantno se menja u poslednjih nekoliko godina, ali pojedini trendovi ostaju uvek dominantni i traženi. Evo koje to stilove predstavnici poslastičarske umetnosti izdvajaju za vas.

svadbene torte
Glamurozne svadbene torte


Nema venčanja bez makar daška glamura, te su i glamurozne svadbene torte uvek aktuelne na mladenačkim stolovima. Počećemo sa biserima, ali ovog puta u srebrnoj boji, koji obmotavaju srednji od tri sprata bele svadbene torte, u ostatku dekorisane talasima šlaga. Drugi izbor je zlatni štras posut preko čitave torte, čiji je jedan sprat obavijen debelom belom mašnom. Za sve one kojima fali ideja, savet je da krenu od bele i zlatne boje ukoliko žele glamurozan izgled svadbene torte, a dalja inspiracija će doći sama.


Metalik spratovi


Metalik, sjajni spratovi svadbene torte – ili makar jedan kao upečatljiv detalj – postali su pravi hit pre dve godine. Sada više nije važno želite li srebro ili zlato, jer izbor otežavaju i različite bakarne nijanse. Ovakve svadbene torte prelepo izgledaju ako se dodatno ukrase čuvenim zig-zag šarama.

 

U mat izdanju

 

Umesto sjaja i štrasa, koji neretko završe u kiču, uvek provereno elegantne svadbene torte jesu one u mat izdanju. Pokrivene fondanom, one se najčešće rade u pastelnim nijansama, sa ili bez reljefnih šara. Za one koji naginju malo ekstravagatnijem ukusu, tu su i crne ili tamnosive svadbene torte. Mat verzije dobro se uklapaju i uz šešire, kofere ili slične vintidž ukrase.


Rustične svadbene torte


Rustika je najpre osvojila svet enterijera, a zatim modu, zato što sa sobom donosi dašak topline i opuštenosti. Tako je prešla i na svadbene torte, pogotovo one koje postaju kraljice jesenjih i zimskih venčanja. Mat bele i bež spratove sada obmotavaju užad, grančice, bobice i lišće, sitni orasi ili cveće u tamnijim nijansama. Idealne svadbene torte za sve one koji vole romantiku, ali u nešto neobičnijem stilu.


Kule od makaronsa


Makaronsi su postali jedan od omiljenih kolača širom sveta, te ne čudi što su mnoge svadbene torte makar dekorisane njima, napravljene kao kule od ovog slatkiša ili prosto dodate kao upečatljiv slatkiš na desertni sto.

 

Ombre svadbene torte


Ne možemo da ne pomenemo ombre svadbene torte, koje se već nekoliko godina drže u samom vrhu najtraženih. Površina spratova nijansira se u jednoj boji od najtamnije do najsvetlije ili obrnuto, a može se raditi na ravnoj podlozi svadbene torte. Međutim, sve popularniji postali su ombre talasi od šlaga, koji prekrivaju celu tortu ili makar najniži sprat, kao i oni koji izgledaju poput kratkih karnera i padaju u krutim slojevima.


Bez gornjeg sloja


Za sam kraj ostavili smo trend u izradi svadbene torte koji pouzdano osvaja poslastičarsku scenu u poslednjih godinu dana, a to su tzv. gole torte, odnosno torte koje nisu ukrašene ni fondanom ni šlagom i čije su kore i fil jasno vidljivi. Ovakve svadbene torte zahtevaju posebnu umešnost i preciznost izrade, pre svega jer je njihova unutrašnjost vidljiva, a zatim i zato što ukrasi podrazumevaju nešto sasvim drugo – obično sitno voće, poput malina, kupina i jagoda na obodima spratova ili velike cvetove koji se moraju s merom birati kako izgled svadbene torte ne bi bio previše šaren.

 

Komentari (0)